top of page

ZDRAVLJENJE ZOB

endo1.jpg

Ko zobna gniloba doseže zobni živec, se ta vname in ga je potrebno odstraniti.

Bakterije v odmrlem živcu počasi prodirajo skozi odprtino na konici korena v okoliško kost, kjer povzročajo vnetje tkiva. Kost okoli konice korenine se zaradi vnetja resorbira, telo pa jo nadomešča z vnetnim granulacijskim tkivom kot obrambo pred bakterijami. S časom se to vnetje ( granulom ) poveča s sorazmerno izgubo kosti in tako predstavlja kronično bakterijsko žarišče, ki vpliva tudi na druge organske sisteme v telesu in lahko povzroči dodatne težave.

Za uspeh endodontskega zdravljenja so pomembni trije dejavniki :

endo.jpg

1. Odkrivanje vseh koreninskih kanalov

Sposobnost terapevta in kakovost RTG slike sta ob tem ključnega pomena. Vsak zob ima svoje posebnosti. Pri nas uporabljamo digitalno tridimenzionalno slikanje (CBCT), ki natančno prikaže izgled vseh koreninskih kanalov. To je še posebej koristno pri ponovnem zdravljenju zob, saj je zelo pomembno ugotoviti, zakaj je bilo prejšnje zdravljenje neuspešno. Iz slike lahko razberemo morebitno oviro v koreninskem kanalu kot posledico kalcificiranja, ali pa močno ukrivljenost kanala, kar posledično ne omogoča popolnega čiščenja. Ali pa je v notranjosti morda ostala zlomljena igla ali napačno razširjen kanal iz prejšnjega zdravljenja. Vse to določa težavnost zdravljenja in nam daje orientacijo glede uspešnosti zdravljenja.

2. Popolno čiščenje koreninskega kanala

Cilj endodontskega zdravljenja je odstraniti vse odmrlo tkivo vključno z bakterijami iz koreninskih kanalov, saj lahko samo 1 milimeter neočiščenega koreninskega kanala vsebuje dovolj bakterij, da vnetje še naprej ostane aktivno in bo tako zdravljenje neuspešno.

Mehansko obdelavo in čiščenje kanalov izvajamo strojno s pomočjo posebnih igel iz nikelj-titanove zlitine, ki so izjemno elastične in odporne. Take igle učinkovito sledijo obliki koreninskega kanala. Sodobni postopek strojnega širjenja kanalov je hitrejši in bistveno učinkovitejši od običajne in starejše ročne metode.

 

3. Dezinfekcija in polnjenje koreninskih kanalov

Razkužilno raztopino nanesemo v koreninski kanal in jo aktiviramo z ultrazvokom. Ultrazvočne vibracije pomagajo tekočini doseči vsa skrita mesta v kanalskem sistemu, s čimer bistveno učinkoviteje razkužijo. Potem za polnjenje kanalov uporabljamo termoplastično metodo, kjer se Guttaperchni™ zatiči mehčajo s toploto in z njimi dosežemo kompaktno polnjenje kanalov.

 

Zdravljeni zobje so bolj krhki in pogosto zahtevajo zaščito z izdelavo zobne prevleke.

V redkih primerih je potrebno endodontsko zdravljenje zaključiti z apikotomijo.

Apikotomija je kirurški poseg, kjer odstranmo vrh korenine in počistimo vnetno tkivo. S pomočjo 3D slike zob (CBCT) naredimo načrt apikotomije, ki ga nato izvedemo v lokalni anesteziji.

bottom of page