top of page

ESTETSKE KOMPOZITNE ZALIVKE

shutterstock_1237960792.jpg

Kako nastane zobna gniloba?

97% zobne sklenine tvorijo kristali kalcijevega hidroksilapatita. Sklenina je najtrša snov v našem telesu, njena vloga pa je zaščititi dentin. Zobno gnilobo ( karies ) povzročajo bakterije, ki se hranijo s sladkorji, ki se nahajajo v naših ustih kot ostanek zaužite hrane in pijače, in z izločki tvorijo kisline. V prisotnosti teh kislin pride do demineralizacije sklenine, kar pomeni, da se kristali sklenine začnejo topiti tako, da sklenina postane porozna in izgubi svojo zaščitno vlogo. Ko ta proces doseže dentin, se začne pospešeno širiti in kmalu doseže zobni živec. V začetnih fazah tega procesa običajno čutimo povečano občutljivost na zaznavanje hladnega ali sladkega. Bolj, kot se gniloba približuje živcu, močnejša je bolečina. Na tej stopnji lahko zob zdravimo tako, da odstranimo razpadajoče tkivo in manjkajoči del zoba nadomestimo s kompozitno zalivko. Zato je naš cilj odkriti zobno gnilobo v začetnih fazah, ko je škoda še razmeroma majhna.

OBSTOJNA in ESTETSKA kompozitna zalivka zahteva:

ČAS, ZNANJE in dobre ROČNE VEŠČINE.

Kako pri nas to naredimo?

MINIMALNO INVAZIVNO

Naš poglavitni cilj je vedno ohraniti čim večji del naravnega zoba. Odstranimo le tisti del, ki je okužen in manjkajoče tkivo nadomestimo s kompozitnim materialom.

  OBSTOJNOST

Uporabljamo le visokokakovostne kompozitne materiale. Kvalitetnejši kompoziti imajo bolj kompleksno sestavo in s tem večjo odpornost proti obrabi in boljši estetski izgled. Kompozit se oprime zobnega tkiva s posebnimi lepili, ki pa v prisotnosti vlage popolnoma izgubijo vezivne lastnosti. Zato je zagotavljanje suhega polja med delom bistvenega pomena.
Amalgamske zalivke odsvetujemo. Pri nas vam zagotavljamo njihovo varno zamenjavo s kompozitnimi zalivkami.

UPORABA PRAVE TEHNIKE

Večina kompozitov zahteva nalaganje plasti do debeline 2 mm. To je debelina, ki jo večina polimerizacijskih luči lahko osvetli. Večja kot je količina naloženega kompozita, močnejše je krčenje ob strjevanju in posledično je povečano tveganje za bolečino, ki je lahko zelo neprijetna in lahko traja več tednov ali mesecev.

ESTETIKA

Uporabljamo več različnih barv visoko estetskega kompozita. Za osnovo običajno kombiniramo različne dentinske barve kompozita, nad njo pa potem bolj prosojni odtenek kompozita, ki nadomešča manjkajočo sklenino. Ob tem je prav tako mogoče oblikovati manjše nepravilnosti kot so : majhne razpoke sklenine, bele lise, barvne razpoke itd. Popravki takih "nepravilnosti" veliko prispevajo k temu, da se zalivka optično zlije s sosednimi zobmi in postane očem nevidna.

 

bottom of page